Het verhaal van een plek

Landschapspaden

Landschapspaden zijn wandelroutes met als onderwerp het verhaal van het landschap. Elk pad bevat een routeomschrijving en opdrachten die geschikt zijn voor kinderen van 9 tot 12 jaar. Doel van de paden is kinderen hun eigen omgeving te laten ontdekken. De opdrachten zijn daarom heel divers en doen een beroep op de verschillende zintuigen. Aan de orde komen het ontstaan van het landschap, de cultuurhistorie en de planten en dieren die in het gebied voorkomen. De paden duren ongeveer twee uur, inclusief het maken van de opdrachten.

Om de paden te lopen en de opdrachten te maken, hoef je niet in het gebied te wonen. Deze paden zijn ook bijzonder geschikt voor bijvoorbeeld gezinnen met kinderen die in het gebied op vakantie zijn.

In samenwerking met Stichting Milieu Dichterbij uit Rotterdam verschenen vier landschapspaden.

Landschapspad Brielle

Zoek naar de plek waar de Watergeuzen Brielle innamen en dijken die al eeuwen in de stad liggen. Je ontdekt de sporen van het landschap midden in de stad en je ziet de sporen die de Watergeuzen achterlieten. Het landschapspad Brielle begint op het marktplein en gaat vandaar door de vesting en over de vestingwallen weer naar de Markt.

Landschapspad Heenvliet

Planten, dieren en water in en rond Heenvliet, het leven in Heenvliet vroeger en nu. Ontdekken hoe anders het landschap vroeger was en wat de naam Heenvliet betekent. Het komt allemaal aan de orde wanneer je het landschapspad Heenvliet loopt. Het pad begint op het marktplein van Heenvliet en gaat vandaar naar de Bernisse en langs de ruïne van Slot Ravesteyn. Het pad eindigt weer op de Markt.


Landschapspad Rockanje

Doe proefjes met wind en water. Ontdek hoe belangrijk zij waren voor Rockanje en wat hun invloed is op planten. Heb je trouwens enig idee wat Rockanje betekent? Je komt het te weten wanneer je dit landschapspad loopt. De start is op het Dorpsplein van Rockanje en gaat vandaar door de duinen naar het strand. Terug kom je langs de kreek De Waal. Het pad eindigt weer op het Dorpsplein.
 

Landschapspad Rozenburg

Wanneer je het landschapspad Rozenburg loopt kom je te weten waarom Rozenburg Rozenburg heet. Ook ga je op zoek naar rozen en ontdek je hoe een wilde roos er uitziet en ruikt. En wat denk je, is Rozenburg veranderd door de komst van de industrie? Je begint je ontdekkingstocht door Rozenburg midden in het dorp bij de molen. Vandaar ga je door oud en nieuw Rozenburg en langs de Nieuwe Waterweg weer naar het beginpunt.


Bestellen van paden

De bovenstaande paden zijn te bestellen. De kosten zijn €2,- per stuk exclusief verzendkosten.  Bestellen kan via het onderstaande bestelformulier.